Halk arasında baş dönmesi olarak anılan Vertigo, tıbbi olarak merkezi sinir sistemi veya iç kulak rahatsızlıklarından kaynaklanan baş dönmesi hissi ya da denge kaybı hissidir.

Vertigo Nedir?

Vertigo, bireylerde hareket eylemi gerçekleşmediği halde hissedilen bulantı, kusma gibi semptomlarla baş gösteren baş dönmesi ve beraberinde yaşanılan göz kararması ve denge kaybı hissidir. Vertigo vücut hareketsizken meydana geldiği gibi aynı zamanda eğilip doğrulurken başın ani ve hızlı reflekslerle hareket etmesiyle de tetiklenebilmektedir. Bu sebeple genel olarak vertigo tanısı ihtimali olan kişilere uyandıktan hemen sonra yataktan kalkmaları önerilir.

blank

Vertigo, bir baş dönmesi değil baş dönmesi hissidir ve aynı zamanda kişilerde denge kaybı, göz kararması, baygınlık ve kaygı durumu yaratır. Vertigo tanısı konulan hastaların kendi hareketlerine bağlı olarak gelişen denge kaybı ya da baş dönmesi hissine öznel vertigo, çevresindeki nesnelerin hareket ettiğini düşündüren hisse de objektif vertigo adı verilir.

Vertigo Rahatsızlığı Nasıl Oluşur?

Baş dönmesi olarak bilinen vertigo bir çeşit merkezi sinir sistemi ve iç kulak hastalıklarından ötürü meydana gelmektedir. Ani reflekslerle başı hareket ettirmek, öne veya arkaya doğru sallamak, yatakta hızlı dönmek gibi etkenler vertigonun görülmesinde tetikleyici etkenler kategorisinde yer almaktadır.

Vertigo iç kulağın iltihaplanması sonucu oluşabileceği gibi üst solunum yolları enfeksiyonları, boyun ağrıları, metabolik hastalıklar ve alerjik reaksiyonlar da vertigo rahatsızlığının yaşanmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca aşırı stres, düzensiz uyku, aşırı sigara ve alkol tüketimi de vertigo hastalığını tetikleyebilmektedir.

Meniere Rahatsızlığı Vertigoyu Tetikler mi?

Vertigo özellikle iç kulakta meydana gelen rahatsızlıklar sonucu görülebilen bir çeşit baş dönmesi ve denge kaybı hissidir. Meniere rahatsızlığı iç kulaktaki sıvıların kimyasal durumlarının değişerek basınç artışı yapması ve iç kulakta basınç artışına bağlı olarak sıvı miktarında artış görülmesi ve bunun sonucu olarak da vertigo ile sonuçlanan bir hastalıktır.

Meniere rahatsızlığı beraberinde iç kulakta biriken sıvı miktarına bağlı olarak şiddetini gösteren vertigo ataklarına sebep olmaktadır. Bu tip vertigo ataklarında kulak çınlamaları, bulantı, kusma ve ani düşmeler görülebilir, düzenli tedavi ile ataklar kontrol altına alınabilmekte ve rahatsızlığın seyrinde olumlu yönde iyileşmeler kaydedilmektedir.

Vertigo Atakları Nedir? Nasıl Meydana Gelir?

Göz kararması ve beraberinde baş dönmesi hissi yaratan vertigo aniden ortaya çıkabilir ve aniden ortaya çıkan bu durum vertigo ataklarının yaşanmasına sebep olur. Vertigo atakları şiddetine göre birkaç saniye sürebileceği gibi 24 saate kadar da uzayabilir.

Vertigo atakları sırasında, hastalarda yerin birdenbire sallanması hissi ile birlikte herşeyin dönmeye başlaması ve bunun sonucu olarak yön bulmakta güçlük çekilmesi, kaygı, bulantı ve denge kaybı gibi hisler görülebilmektedir. Nadiren yaşanılan kısa süreli vertigo atakları hastalığın seyrinde normal kabul edilmektedir.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Baş dönmesi olarak da anılan vertigonun en belirgin belirtisi baş dönmesi hissi ve beraberinde görülen bulantı ve denge kaybıdır. Vertigo genellikle iç kulaktaki denge sistemi ile birlikte meydana gelen bir rahatsızlıktır ve her baş dönmesi şikayetinin vertigo belirtisi olarak düşünülmemesi gerekir. Vertigo günlük yaşam kalitesini düşüren, hareket kabiliyetini kısıtlayan bir rahatsızlıktır ve düzenli medikal egzersiz ya da fizik terapi metodları ile tedavi edilebilmesi mümkündür.

Vertigo tedavisinde , tedavi sürecinin olumlu seyri ve başarı ile sonuçlanması için en temel etken erken tanı ve teşhistir. Vertigo rahatsızlığı ne kadar erken teşhis edilirse tedavi süreci de o kadar kısa sürecektir. Bu nedenle vertigo belirtilerinin dikkatli incelenmesi aynı anda birden fazla belirtinin görülmesi durumda geç kalınmadan uzman bir doktor ya da fizyoterapistten randevu alınması önem teşkil etmektedir.

Sıkça bilinen belirtiler arasında baş dönmesi ve göz kararması yer alırken, diğer vertigo rahatsızlığının diğer temel belirtileri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır;

  1. Bulantı, kusma, terleme, kulak çınlaması ve işitme kaybı
  2. Kulakla dolgunluk veya basınç hissi
  3. Denge kaybı ve sersemlik hissi
  4. Anı ve kısa süreli görme kaybı
  5. Kuvvet kaybı ve hissizlik
  6. Şiddetli ataklar
  7. Ani tansiyon düşüklüğü

Vertigo İle Baş Dönmesi Arasındaki Fark Nedir?

Vertigo bir çeşit hareket illüzyonudur. Vertigo görülen kişiler genel olarak başının döndüğünü düşünürler fakat bu bir çeşit baş dönme hissiyatıdır. Bu sebeple kişilerde görülen her baş dönmesi vakasını vertigo olarak değerlendirmek tıbbi açıdan yanlış bir tanı ve teşhis koymaya neden olur. Vertigo baş dönmesi ile birlikte bulantı, denge kaybı kaygı hissi yaratır ve genel olarak iç kulakta görülen rahatsızlıklardan ötürü meydana gelmektedir.

Vertigo Rahatsızlığının Tedavi Yöntemi Nelerdir?

Vertigo rahatsızlığının en büyük belirtisi sinir sistemi yada iç kulak rahatsızlığından kaynaklanan baş dönmeleridir ve her iki durumda da uygun tedavi ile başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Vertigo rahatsızlığının tedavisinde uygulanacak yöntemi belirlemek büyük önem teşkil eder ve bu yöntemleri belirlemek için önce baş dönmesinin hangi rahatsızlıktan kaynakladığını tespit etmek gerekmektedir.

Vertigo yaygın olarak kulak içindeki denge yönetimini sağlayan kristallerin yerinden oynaması ya iç kulak içindeki sıvı artışı sonucu meydana gelen ve beraberinde görülen baş dönmesi hissidir. Uzman fizyoterapistler kontrolünde sağlanan detaylı tetkik ve incelemeler sonucu ulaşılan bulgularda vertigo semptomlarının ve rahatsızlığının düzenli vertigo egzersizleri ve manuel terapi yöntemleri ile hafifletilmesi veya kalıcı şekilde tedavi edilebilmesi mümkündür.

Örneğin, vertigo belirtisi olarak değerlendirilen baş dönmesi boyun omurlarının ekseninin bozulmasına bağlı olarak gelişerek, yürüyüş veya vücudun hareketi ile hasta öne doğru, geriye ya da bir tarafa doğru kaydığının hissedebilir. Bu durum uzman fizyoterapistler kontrolünde uygulanan manuel terapi tedavi yöntemi ve beraberinde uygulanacak klinik egzersizlerle boyun omurlarının diziliminin düzeltilmesi sonucu tedavi edilebilmektedir.

Bir diğer vertigo nedeni olarak ele alınan iç kulaktaki semisirküler kanaldaki sıvı dengesizliği üzerine yapılan çalışmalar neticesinde uzman fizyoterapistler tarafından uygulanacak medikal fitness programı içinde yer alan lazer pointer egzersiz sistemi ile vertigo tedavisinde başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Vertigo rahatsızlığı, belirtileri doğrultusunda ele alınarak doğru teşhis ve tanı ile oluşturulan tedavi programı doğrultusunda manuel terapi ve medikal fitness seansları ve tedavisinde başarılı sonuçlar edilmektedir. Yanlış yöntemler kalıcı fiziksel hasarlara yol açabileceği için vertigo tedavisinde uygulanacak düzenli seansların mutlaka uzman fizyoterapistler kontrolünde gerçekleşmesi büyük önem taşımaktadır.

Vertigo Rahatsızlığından Korunmanın Yolları Nelerdir?

Vertigo farklı hastalıklarından kaynaklanan bir tür baş dönmesi hissi olarak değerlendirildiği için herhangi bir yaşta görülebilir bu nedenle yaygın bir rahatsızlıktır, düzenli seanslarla kontrol altına alınabilir ve korunmanın en önemli yolu düzenli ve koordineli spor yapmaktır. Düzenli spor bir çok rahatsızlığı karşı vücudun direncini arttırdığı gibi vertigo rahatsızlığından da korunmanın en temel yoludur. Ayrıca stresten ve sigara tüketiminden uzak durmak vertigo belirtilerini azaltmaktadır.

blank

Bir diğer vertigodan korunma yöntemi olarak sağlıklı beslenme tavsiye edilmektedir. Yumurta, ceviz, badem, süt gibi protein değeri yüksek olan besinleri tüketmek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vertigo belirtilerinin görülme olasılığını düşürür. Ayrıca D vitamini kullanımı da vücut üzerinde aynı şekilde olumlu etki yaratmasından ötürü, bireylere günlük belirlenen dozlarda D vitamini takviyesi önerilmektedir.

Vertigo özellikle iç kulaktaki sıvı artışı ile meydana gelebileceği, sofra tuzunun bu sıvı artışına olumsuz yönde etki etmesinden ötürü tuz tüketiminden kaçınmak vertigo rahatsızlığından korunmanın diğer bir yöntemi olarak gösterilmektedir. Ayrıca ani hareketler iç kulakta bulunan denge kristalleri için tehlike yarattığından hızlı bir şekilde yataktan kalkmak, hızlı araba kullanmak gibi ani hareketlerden kaçınılması vertigo rahatsızlığından korunmak için büyük önem arz etmektedir.

Kaan AKIN
blank

Hastalarımla ayrı bir iletişimimiz var, aile gibiyiz. Tedavi yöntemlerimi uygulamadan önce hastalarımı dinler, onları analiz ederek ihtiyaçlarını tespit eder ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda bir tedavi programı hazırlarım. Tedavi sırasında uyguladığım metodlar tamamen bilime dayalı, başarısı kanıtlanmış metodlardır. Onların bana söylediği her cümleyi dikkatle dinleyip, spesifik ve aspesifik olarak ayrıştırır sonra da spesifik olan belirtiler ve bulgular ışığında bir tedavi planı hazırlarım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp ile Bilgi Al
Ara Bilg Al 0 530 976 24 28